Vinjak KuBrata ZBrd V.S.O.P. je naravna žgana pijača iz belega vina sorte rebula. Vino je imelo visoko vsebnost kislin in nizko vsebnost alkohola, ki je po končani fermentaciji brez dodatka sulfitov bilo poslano na dvojno destilacijo. Destilat je zorel v novih hrastovih sodih.
naravno
stopnja alkohola
volumen
Destilat se proizvaja na enak način kot francoski Cognac. Vsa zgodba se začne v vinogradu, kjer je za izdelavo kakovostnega produkta ključno, da je grozdje zdravo.
Grozdje mora imeti visoka vsebnost kisline in nizko vsebnost sladkorja. To zagotavlja, da ima vino po fermentaciji le 8-9 % alkohola, kar je idealno za nadaljno destilacijo.
Fermentiran alkohol je potrebno dvakrat destilirati. Pomembno je tudi poudariti, da se alkoholu ne dodaja sulfitov.
Za pridobitev enega litra destilata je potrebno kar deset litrov vina. To kaže na kompleksnost in zahtevnost postopka.
Po destilaciji se vinjak pretoči v hrastove sode, kjer se začne zorenje.
Ko destilat pridobi svojo aromo in značilno rjavo barvo, gre lahko v steklenice.